אכן חבר שלך צודק. קיצבת זקנה מושפעת מהוותק והשנים שעבדת במהלך חייך, אין זה הוגן שמי שעבד במהלך חייו 12 שנים, יקבל את אותהקצבה שלאדם שעבד 35 שנים. לכן, יש מנגנון תוספת לקיצבת הזקנה בשיעור של 2% בעבור כל שנה מהשנה ה- 11 עד השנה ה- 35 – תוספת של 50%. במידה וקצבת הזקנה כיום כ- 1447 ₪ ליחיד, אזי התוספת למי שעבד 35 שנים לעומת זה שעבד רק 12 שנים תעמוד על 720 ₪
קצבת זחקנה משולמת לכל מי שהגיע לגיל הקובע, ובתנאי שעבד במהלך חייו מינימום חודשים, בעדם שולמו דמי ביטוח לאומי.
תקופת אכשרה הראשונה – ב-10 השנים שקדמו לגיל הקובע עבד לפחות 60 חודשים בין שהם רצופים ובין שאינם רצופים,כלומר גבר עבד מגיל 60 ועד גיל 70 60 חודשים יהיה זכאי לקיצבת זקנה כאילו עבד בכל ימי חייו.
תקופת אכשרה שנייה – תקופה זו כמעט מתקיימת אצל כלל המבוטחים והיא – עבודה של 144 חודשים במהלך כל תקופת חייו של המבוטח עד הגיעו לגיל הקובע לקבלת קצבת זקנה ,גם במקרה זה אינם חייבים להיות רצופים .
אכן עד לפני כמה שנים המוסד לביטוח לאומי שלל ממקבל קצבה שאיננו תושב ישראל את קיצבת הזקנה בעבור התקופה שהזכאי איננו מתגורר בארץ.
כיום המוסד לביטוח לאומי ממשיך לשלם את קיצבת הזקנה גם כאשר אתה לא תושב ישראל ,אך רק מול מדינות שיש למוסד לביטוח לאומי בישראל אמנת ביטוח לאומי .
במקרה של לארצות הברית יש אמנה מול הביטוח לאומי בישראל ותמשיך לקבל קצבת זקנה אך ישנה התחייבות שלך פעם בשנה לחתום על תצהיר חיים אצל הקונסול או השגרירות באזור שהותך בחו"ל ,ללא חתימה על התצהיר רשאי המוסד לביטוח לאומי להפסיק את הקצבה באופן מידי.
במדינות אשר למוסד לביטוח לאומי אין אמנת ביטוח ,חייב הזכאי להיכנס לארץ פעם בחצי שנה למשך 30 ימים רצופים ,כניסה מסוג זה לא תשלול את הקצבה.
לפי חוק הביטוח לאומי פרק ה' תאונות עבודה , המעסיק צריך לשלם לך בעד 12 הימים הראשונים . היות והתעודה שלך היא רק על 9 ימים ,יש תקנה שקובעת שבמידה ואי הכושר עד 12 ימים היומיים הראשונים שלאחר יום הפגיעה הם על חשבונך (קיזוז ימי מחלה ,חופשה,שכר)
לכן במצבך המעסיק ישלם לך בעבור הימים לפי הפירוט הבא:
·יום הפגיעה עצמו – 100% מהשכר
·7 ימים – לפי 75% מהשכר היומי הממוצע ב- 3 החודשים שקדמו ליום הפגיעה
·בעבור 2 הימים הראשונים שקוזזו המעסיק ירשום לך ימי מחלה ,חופשה ,שכר
·בכל מצב בעד 7 הימים אסור למעסיק לחייב אותך בימי מחלה.
תחילה מזל טוב, לעניין עצמו לפי פרק ג' לחוק הביטוח לאומי נקבע כי חופשת הלידה כיום במדינת ישראל עומדת על 26 שבועות, כאשר 14 שבועות בשכר, 12 שבועות בחופשה ללא תשלום.
בנוסף נקבע בחוק עבודת נשים סעיף 6 (ד') שיש אירועים מסוימים אשר מאריכים את חופשת הלידה בשכר ואילו הם:
·לידה רב עוברית (מתאומים ומעלה) 21 ימים בעבור כל ילד מהילד השני ומעלה
·אשפוז בבית חולים של היולדת או הוולד למשך 15 ימים לפחות במהלך חופשת הלידה, חופשת הלידה תתארך בימי האשפוז עד מקסימום 28 ימי אשפוז
·אשפוז של הוולד בטיפול נמרץ ילודים (פגייה) למי שנולד במשקל של 1.750 ק"ג ומטה, למעל 6 שבועות אשפוז
לכן, במצבך ולפי הנתונים בשאלתך טעה מעסיקך וחופת הלידה שלך צריכה להיות לפי הפירוט הבא:
תחילה הרשי לי לאחל לך החלמה מהירה והריון תקין שהסתיים בלידה בריאה לך ולוולד.
לעצם שאלתך, לפי חוק הביטוח לאומי פרק ג' חוק אימהות, כל מי שאיננה יכולה לעבוד כתוצאה מסיבוכי הריון או כתוצאה מסביבת עבודה שיכולה לפגוע בעובר או בעובדת למשך 30 יום לפחות, רשאית להגיש תביעה למוסד לביטוח לאומי בעבור כל אותם ימים שבהם היא איננה יכולה לעבוד כתוצאה מכך.
חשוב לציין, כי יש לעובדת את הזכות לנצל אצל מעסיקה את ימי המחלה העומדים לזכותה במידה ותרצה וזאת בגלל הסיבה הבאה.
·הקצבה שמשלם המוסד לביטוח לאומי היא עד תקרה של 8,300 ₪ לחודש
·לכן במידה ושכרה אצל המעסיק גבוה מסכום זה תקבל העובדת מקסימום את התקרה הנ"ל
·במידה ושכרה אצל המעסיק גבוהה רשאית העובדת לא להגיש תביעה ולבקש ממעסיקה לקבל את שכרה כנגד ימי המחלה העומדים לזכותה
·בכל תקופת שמירת ההיריון המעסיק מחויב להמשיך להפקיד את כל ההפקדות לקופת הפנסיה ולקרן ההשתלמות, וכן לזקוף את הוותק בעבור היעדרות זו.
לפי חוק הביטוח לאומי, מובטל אשר פוטר ממקום עבודתו זכאי לקבל דמי אבטלה בתנאים הבאים :
·העובד פוטר ויש עימו מכתב פיטורין
·העובד התייצב בשירות התעסוקה באזור מגוריו אצל פקיד ההשמה
·יש לעובד תקופת אכשרה– עבדת לפחות 360 ימים מתוך 540 ימים שקדמו ליום הפסקת עבודתך (במידה ואתה עובד יומי או שעתי מספקים 300 ימים)
·העובד הגיש תביעה לתשלום דמי אבטלה מהמוסד לביטוח לאומי
בהתקיים כל התנאים הנ"ל במצטבר הינך זכאי לקבל מהמוסד לביטוח לאומי דמי אבטלה.
לגבי תקופת האבטלה אותה תקבל בתשלום מהמוסד לביטוח לאומי נקבע כי, מי שמובטל וגילו מעל 35 ויש ימו לפחות 3 שהם תלויים בו יקבל מהמוסד לביטוחלאומי 175 ימי אבטלה, כאשר בכל 4 חודשי אבטלה מקזז הביטוח לאומי 5 ימי המתנה.
דמי האבטלה שתקבל יהיו לפי השכר הממוצע שלך ב- 3 החודשים שקדמו ליום סיום עבודתך מחולקים ל- 75 ימים ,בכל מצב בעבור 125 הימים הראשונים לא תקבל יותר מ- 332 ₪ ליום , ובעבור 50 הימים הנותרים לא יותר מ- 2/3 מהשכר הממוצע במשק כ -221 ₪ ליום, גם עם שכרך ערב הפיטורים היה גבוה מסכומים אלה.
חשוב לציין כי אדם שעזב מיוזמתו את העבודה זכאי גם לדמי אבטלה לאחר תקופת המתנה של 90 ימים.
החל מתאריך1/8/2008 כל חייל המשרת במילואים מקבל תוספת לימי המילואים בעבור כל יום מעבר ל-7 ימים רצופים של 40% , לכן במקרה שלך תקבל בעבור 10 ימי מילואים 11.2 ימי מילואים בתשלום תוספת של 40 אחוז על השארית מעבר ל- 7 ימים שהם 3 ימים.
לגבי הבונוס מענק עובד מצטיין שקבלת לפני יציאתך למילואים, היות ומענק זה גבוה מ- 25% משכרך הרגיל חייב המעסיק לבצע פריסה אחורה של המענק ל- 12 החודשים שקדמו ליום התשלום, לכן היות וחישוב התביעה למילואים מבוסס על 3 החודשים שקדמו ליום יציאתך למילואים סביר מאוד כי בשלוש החודשים תופיע הפרוסה של המענק ,ולכן תקבל מהמעסיק הפרש תגמול מילואים בגובה של 3000/90 ומוכפל ב- 11.2 ימים = 373 ₪ תוספת לתגמול.