טופס 161 א' טופס חשוב מאוד בתהליך פרישה מהעבודה, העובד חייב לחתום על הטופס על מנת שהמעביד יוכל לשלם לעובד פיצויים פטורים ממס, היות שבטופס מאשר העובד למעביד שלא לעובד מעסיקים נוספים במקביל לעבודתו אצל המעסיק המשלם.כמו כן באמצעות הטופס בוחר העובד מסלול מיסוי למענקים ולקצבה שמקבל . האם העובד מעוניין לנצל את הפטור על המענקים, האם העובד מעוניין בפטור על הקצבה, רצף קצבה, רצף פיצויים.
כמובן , לאחרונהיש יותר מודעות לעניין הפרישה בכל הקשור למיסוי מענקי הפרישה,לגבי בחירת מסלול מיסוי נכון, עד אז היו לא מעט טעויות של פורשים אשר טיפלו בנושא זה באופן עצמאי מול פקידי השומה ברחבי הארץ ובכך עשו לא מעט טעויות אשר גרמו להם באופן ישיר תשלום מס ביתר. כיום ליועץ יש לא מעט כלים להמליץ לפורש לחסוך את המס או לדחות את תשלום המס, כל זאת תחת עין מקצועית וליווי צמוד מול רשויות המס. לצערי הרב אין התאמה בין כל פקידי השומה בארץ בתחום זה ובכל משרד שומה מבוצעים פעולות אשר לא תמיד מתאימות להוראות פקודת מס הכנסה בתחום זה. לכן, מומלץ מאוד לפנני פרישה מהעבודה להתייעץ מול יועץ מס ופרישה בטרם תפנה לפקיד השומה .
החל מתאריך 1/1/2008 כל המסלולים במדינת ישראל הפכו למסלול קיצבה, כלומר בעבור ההפקדות שלך מתאריך זה וקדימה תוכל לקבל את הכסף רק בצורה של קיצבה. בעבור כל הכספים שהופקדו עד 31/12/2004 תוכל לקבל במזומן כאשר לכסף זה ימלאו 15 שנות חסכון, בעבור כל הכספים שהופקדו מיום 1/12005 ועד 31/12/2007 תוכל למשוך סכום הוני בגיל 60, משיכה היום במזומן תחייב אותך במס של 35%.
לפי סעיף 8 ג' לפקודת מס הכנסה ניתן לבצע פריסה של מענק הפרישה אחורה או קדימה עד 6 שנות מס, כאשר המפתח למספר שנות הפריסה שווה לשנת פריסה אחת בעבור כל 4 שנות עבודה עד מקסימום 6 שנות מס. הפריסה היא לצורך חישוב המס על מענק הפרישה החייבים במס ובעצם פריסתם לשנים הבאות מקטינה את החבות במס על מענק הפרישה. חשוב מאוד לציין, כי במהלך שנות הפריסה מתחייב הפורס להגיש למס הכנסה דוחות שנתיים בכל אחת משנות הפריסה.
עומדות לפניך מספר אפשרויות ולדעתי, עצם הסכמתך לא למשוך כספי פיצויים רק תטיב איתך בעתיד.
אפשרות ראשונה– רצף פיצויים, באמצעות אפשרות זאת אתה שומר לעצמך את הוותק לפיצויים, כמו כן לא משלם מס על החלק החייב.
באפשרות זאת אתה חייב למצוא מעסיק חדש תוך שנה מיום הפרישה.
בעת החישוב של הפטור על הפיצויים בעזיבה אצל מעסיק האחרון, תחושב כל התקופה בה בחרת רצף מוכפלת במשכורתך האחרונה אצל המעסיק האחרון
החיסרון בתוכנית זו– ניתן לחזור מהבחירה תוך שנתיים בלבד .
אפשרות שנייה – רצף קיצבה, באמצעות תוכנית זו אתה בוחר לשמור את כספי הפיצויים החייבים ברצף קיצבה, לדחות את אירוע המס ליום המשיכה או יום קבלת הקצבה בגיל הפרישה.
היתרון של התוכנית הנ"ל שניתן למשוך חלק מהפיצויים הפטורים, ורק את החייבים ליעד לרצף קיצבה, כמו כן ניתן לחזור מהבחירה בכל נקודת זמן, אין חובה למצוא מעסיק חדש תוך שנה מיום העזיבה.
אכן במדינת ישראל התשלום במס הוא עד גיל120 ולכן, גם הפנסיה חייבת במס הכנסה, אבל קיים פטור ממס לפי סעיף 9 א לפקודה בשיעור של 35% מהקצבה עד תקרה של 7,990 ₪ לחודש.
היות והפנסיה שלך 6,200 ₪ אזי הפטור שלך יעמוד על 2,170 ₪ והכנסתך החייבת לצורך תשלום המס תעמוד על 4,030 ₪
לאחר נקודות הזיכוי שיש לך גם בתקופת הפנסיה לא תשלם מס הכנסה וכל הפנסיה תהיה נטו.
מבחינת ביטוח לאומי אין חובה בתשלום ביטוח לאומי בגיל זה, מס בריאות תשלם באמצעות קצבת הזקנה שאתה אמור לקבל מביטוח לאומי.
תחילה אני מאחל לך הצלחה בסיום שירותך, ע"מ לענות על השאלה איך מחשבים פיצויי פרישה? לדעתי אתה חייב לפגוש יועץ פרישה, מומחה למיסוי בעת פרישה,היות ויש לך גם מענקים וגם קצבה ורק אחד מהפטורים מגיע לך כלומר, או פטור על המענקים או פטור של 35% על הקצבה, תשובה לכך תקבל רק ממוחה בתחום זה.
יש אפשרות לפי נוסחת השילוב לבחור באחד מהמסלולים, כאשר השורה התחתונה היא להביא אותך בסופו של התהליך לתשלום מס נמוך אם בכלל.