בעת חישוב המיסוי על פיצויי הפיטורין, קבע המחוקק בפקודת מס הכנסה מספר דרכים לתשלום המס. אחת הדרכים היא באמצאות פריסת מס, כפוף לסעיף 8 ג לפקודת מס- הכנסה.
מהי פריסה? – חלוקת הפיצויים החייבים במס למספר פרוסות/חלקים שווים אשר יחולקו לשנים הבאות או לשנים שקדמו, וכתוצאה מכך יוקטן סכום המס שישולם על הפיצויים.
כמה שנים? – המחוקק קבע מפתח בו ניתן לפרוס כל 4 שנות עבודה אותם עבד הפורש אצל אותו המעסיק לשנת פריסה אחת, כמו כן קבע המחוקק, כי מספר השנים המרבי אותו ניתן לבקש לפרוס עומד על 6 שנים.
האם הפריסה חייבת להיות קדימה או אחורה? - כעקרון הפריסה היא מקסימום ל-6 שנות מס, המחוקק לא קבע האם הפריסה חייבת להיות כולה אחורה או קדימה, הנישום רשאי לפי החיסכון במס להחליט לבצע פריסה שחלקה קדימה וחלקה אחורה.
מתי כדאי לבצע פריסה מסוג זה? - במצב שלנישום היו בשנים שקדמו לפרישתו תקופות של חל"ת ולא היו לו כלל הכנסות, או שבשנים הבאות העובד חלה והפך לנכה 100%, מומלץ לפרוס את הפיצויים לאותן שנים שלא תהיה לנישום חבות במס.
למי כדאי לבצע פריסה? – כעיקרון הפריסה חוסכת במס כמעט לכל עובד שפורש, בודאי למי שהכנסתו קטנה לאחר הפרישה (למשל פנסיונר), כמובן שהפריסה מחושבת בכל שנה לפי מדרגות המס באותה שנה, וכאן המקום להדגיש, כי במהלך השנים האחרונות מדיניות מקבלי ההחלטות היא, להוריד את שיעורי המס בישראל, ובכך מוצא עצמו הפורש משלם מס של 12% בפריסה, לעומת מס של 21% שהנישום היה אמור לשלם ללא פריסה.
האם יש לתאריך הפרישה השפעה לגבי פריסת המס? - בהחלט, לתאריך הפרישה יש משמעות!
כל מי שפורש עד 30/9 הפריסה מתחילה כבר בשנה השוטפת בה פרש, כלומר, בשנת הפרישה עצמה, וכל מי שפורש מיום 1/10 ואילך, שנת הפריסה הראשונה היא שנת המס שלאחר השנה שפרש.
מבחינת המיסוי, יש לכך משמעות רבה לגבי המס הממוצע שישלם הפורש על הפיצויים, וזאת היות שיש לפורש הכנסה מעבודה עד מועד הפרישהאשר מתוספתלפריסה באותה שנה שפרש ,הכנסה זאת מגדילה את ההכנסה לאותה שנה \ובאופן ישיר מגדילה את שיעור המס על הפרוסה הראשונה ,ועל שאר הפרוסות.
האם הפריסה היא נומינלית? כן ,הפריסה היא אכן נומינלית, הסכומים אינם צמודים למדד, הסכומים לאורך כל שנות הפריסה אינם משתנים, וזה אכן שיקול כספי בעת קבלת ההחלטה.
מה צריך לעשות כדי לבצע פריסה? מומלץ בטרם תתקבל החלטה לגבי פריסה, לפנות לבעל רישיון מיסוי/פנסיוני על מנת לקבל את המלצתו לאיזה שנים כדאי לבצע את הפריסה. בצד הטכני יש לדאוג למילוי טופס 116 ג' –http://www.finance.gov.il/itc/tfasim/PRINT/116c.pdfבגין פריסה של פיצויים, ובצירוף טופס 161+161א' למסור לפקיד השומה באזור מגוריך.
מה ההתחייבויות שיש למי שבחר במסלול פריסה?- כל מי שבחר לבצע פריסה, מחויב בהגשת דו"ח שנתי במהלך כל אחת משנות הפריסה, מדובר בדו"ח פשוט.
מתי משלמים את המקדמה על הפריסה?- המקדמה משולמת מראש, במועד הבקשה לפריסה לכל שנות הפריסה. בכל סוף שנה בעת הגשת הדו"ח, נבדקת החבות במס באופן ספציפי לאותה שנת מס, ובמידה ואכן המקדמה ששולמה גבוה ממה שהיה צריך לשלם, ישלם מס הכנסה לנישום את העודף בצירוף ריבית והצמדה למדד.
לסיכום– הפריסה היא הטבה במס, פריסה נכונה, יכולה לחסוך לפורש תשלומי מס ביתר בסכומים לא מבוטלים, ותמיד יש להשאיר אופציה זאת במהלך הבחינה של מסלול המיסוי.
חשוב להדגיש, ובעיקר אצל פנסיונרים המקבלים מענקי פרישה+ קצבה חודשית, בחירה במסלול הפריסה מהווה עבורם הזדמנות לקבל את הפטור על הקצבה לפי סעיף 9 א לפקודה בשיעור של 35% - על סעיף זה, ונוסחת השילוב, בכתבה הבאה.