טופס 161 משמעות – טיפים בדיווח
כתב – יורם אזרד*
כידוע, הטפסים של רשויות המס מורכבים, אך, טופסי 161 / 161א' מורכבים במיוחד. לכן, החלטתי לתת מספר טיפים לאחראים למילוי הטפסים הנ"ל, אצל המעסיקים בארגונים השונים, בעת סיום יחסי עובד ומעביד.
לפני שאפרט את העקרונות והטיפים בטופס 161, להלן מקרה אמיתי, אשר קרה לי לאחרונה, בביקורי באחד ממשרדי השומה בארץ, בעת טיפול בנישום, אשר ביקש שאייצגו בעניין המס על הפיצויים שקבל ממעסיקו.
לפני שהגעתי לפקיד השומה הנ"ל, ביצעתי את החישובים הנדרשים, וסכום הפטור היה ידוע לי מראש.
נגשתי למשרד השומה במרכז הארץ, והגשתי את המסמכים לפקיד אשר מטפל בתחום פיצויים. התיישבתי מולו בסבלנות רבה, וזאת עד אשר יסיים את התהליך ע"ג המחשב, וינפיק לי את האישורים הנדרשים.
להפתעתי הרבה, לפקיד השומה יצא סכום פטור ממס הנמוך בכ- 42,000 ₪ מהסכום שהגעתי אליו כפוף לחוקי ותקנות מס הכנסה.
שאלתי את פקיד השומה "מדוע יש הפרש גדול בין החישובים שלך לבין החישובים שלי? ", ונעניתי ע"י פקיד השומה "המחשב של מס הכנסה תמיד צודק"
הסברתי לפקיד השומה, כי בכל זאת, להבנתי יש טעות. ואת הפטור ממס האמור, יש לחשב לפי המשכורת האחרונה כמופיע בשדה ו' בצד ימין של הטופס (משכורת חודשית אחרונה, לפני פרישה) הקובע לפטור, ולא כפי שהפקיד חישב לפי שדה ו' בצד שמאל של הטופס, המוגדר "שכר עבודה לעניין תקנות פצויי פיטורין".
טעות זאת עלולה הייתה לגרום לתשלום מס ביתר של כ – 12,000 ₪ נטו ,לאחר שפניתי למנהלת התחום באותו משרד שומה, ולאחר שהסברתי ונימקתי את הטעות, פנתה המנהלת לאותה פקיד ואמרה לו "שאכן מר אזרד צודק", ויש לתקן את החישוב לפי משכורת חודשית אחרונה ולא לפי השכר לפיצויים.
תארו לעצמכם מה היה קורה ובמידה והפורש היה ניגש בעצמו להסדיר את הנושא, האם הפורש עצמו היה יודע מה לבקש? תחשבו כמה פורשים שהגיעו לטיפול בנושא זה, ושלמו מס ביתר?
הבעיה העיקרית היא שאין אחידות בחישוב המס בין משרדי השומה בנושא מורכב זה.
לאחר תיאור המקרה הנ"ל חשוב מאוד שמילוי הטופס מצידו של המעסיק יהיה מדויק ונכון, זאת על מנת למנוע טעויות מיסוי בסדר גודל לא קטן.
טיפים 161 – הודעת מעביד על פרישה של עובד
1. תקופת העסקה – חייבת להיות מדויקת עד ליום העבודה האחרון של העובד, היות שלפי התקופה מחושב הפטור על המענקים לפי סעיף 9(7)(א).
2. משכורת אחרונה – שדה ו' צד ימין (משכורת חודשית אחרונה, לפני פרישה) – משכורת ברוטו כולל מענקים, 1/12 ביגוד/הבראה/מענק יובל, ולא כולל החזרי הוצאות שווים וגילומי מס. לכן, ככול שהמשכורת האחרונה תהיה גבוהה יותר, אזי הפטור יהיה גבוה יותר עד תקרת הפטור של 11,650 ₪ לכל שנת עבודה.
3. "שכר עבודה לעניין תקנות פצויי פיטורין" שדה ו' צד שמאל – משכורת לפיצויים – השכר שלפיו המעביד חישב את תשלום הפיצויים – חשוב לזכור כי סכום זה לא מהווה בסיס לחישוב הפטור על המענקים.
4. במסגרת מענקי פרישה יש להכניס- מענק פרישה, מענקי הסתגלות בתשלום חד פעמי, פיצויים ופדיון ימי מחלה.
5. שדה ח'- פירוט יתרות הכספים/הזכויות בקופות ובמזומן של הפורש. יש לדאוג לרשום את היתרות המדויקות מהקופות, וזאת על מנת לא לטרטר את העובד/הפורש בין הקופות לבין רשויות המס ,מומלץ להגדיל את היתרות בסכום ההפקדה האחרונה במקום המיועד לכך בשדה ח' בטופס 161
6. שדה יא'- חישוב סכום המענק הפטור/החייב וניכוי מס במקור - הלב של טופס 161 - "המעסיק רשאי לבצע את החישובים של החלק הפטור והחייב" היינו, אין חובה לבצע את החישובים ע"י המעסיק.
7. חובה לשלוח את טופס 161 למשרדי פקיד השומה באזור מגוריו של העובד ולקופות, ולמסור לעובד העתק.
הכתבה הבאה בסדרה תעסוק בטופס 161א' משמעותו וחשיבותו לעובד ולמעסיק.
חשוב לזכור כי יש משמעות רבה למילוי הטפסים הנ"ל, וגם לטיפול עצמו מול רשויות המס ומול הקופות משחררות הפיצויים, לכן, במקרים לא מעטים מומלץ לפנות לייעוץ אצל אנשי מקצוע המתמחים בתחום זה.
|