טופס 161 א' – "הודעת עובד עקב פרישה מעבודה"
כתב – יורם אזרד*
בהמשך לכתבות בנושא הטפסים בעת סיום יחסי עובד ומעביד, ובעקבות שאלות רבות המגיעות למערכת ניוזלטר עתידות מהקוראים, בשל המורכבות של טופס 161 א' "הודעת עובד עקב פרישה מעבודה", הן מעובדים והן ממעסיקים, להלן מספר טיפים בעניין הטופס.
טופס זה ימולא ע"י עובד שפורש מהעבודה וזכאי למענקים ו/או לתגמולים ו/או לקצבה http://www.finance.gov.il/itc/tfasim/PRINT/161aNew.pdf.
במידה והמעביד שלם פיצויי פיטורין במזומן ללא התערבות של קופת גמל,פנסיה,ביטוח חיים, הטופס המקורי חייב להיות מתויק אצל המעביד. במידה והעובד ניגש למס הכנסה ע"מ לקבל פטור ממס, ישמור המעסיק העתק ,ויעביר את המקור לעובד על מנת שזה ימסור את הטופס משרדי רשות המיסים.
לא מעט מעסיקים אינם מקפידים לשמור אצלם את הטופס, ויתכן מאוד כי בביקורת הניכויים שתיערך אצל המעביד, יידרש המעביד להציג טופס זה בעבור העובדים שפרשו במהלך השנים החל משנת 2006, במידה ולא יוכל המעסיק להמציא טופס זה, יוטל על המעסיק קנס בעבור כל פורש שלא נמצא בגינו טופס 161 א'.
מהי מטרתו של טופס 161 א'
בטופס זה בוחר הפורש כיצד לפעול לגבי הכספים העומדים לזכותו מכל המקורות בקופות הגמל לפי הפירוט הבא
א. לוודא שהעובד הפורש לא עבד במקביל במקום עבודה נוסף, היות והפטור ממס לפי סעיף 9 (7 )(א ) עומד על 11,390 ₪ לשנה אצל כל מעסיקיו של העובד.
ב. היוון קצבאות – יש להודיע לפקיד שומה אם בוצע היוון קצבאות בעבר.
ג. פטור ממס על המענקים – לפי סעיף 9 (7)(א )- משכורת אחרונה או תקרת הפטור 11,390 ₪ הנמוך מביניהן.
ד. פטור על קצבה לפי סעיף 9 א לפקודה – פטור זה ניתן אך ורק לפורש שהגיע לגיל פרישה או נקבעה לו נכות של 75% לצמיתות. שיעור הפטור 35% עד תקרה של הקצבה המזכה שהיא 7,810 ₪ לחודש
ה. פטור על קצבה שיש בדעתו של הפורש להוון – העובד רשאי להוון קצבה בשיעור מכסימלי של 25% מהקצבה בפועל, במידה והעובד לא ניצל את הפטור על המענקים, רשאי להוון את הקצבה ולקבל פטור ממס עד הקצבה המזכה שהיא 7,810 ₪ לחודש כשהיא מוכפלת ב- 35%.
ו. יעוד כספים – "רצף פיצויים" - הפורש זכאי ליעד את כספי הפיצויים שקבל ממעסיקו ולא למשוך את כספי הפיצויים, וזאת לאחר שיסיים עבודתו אצל המעסיקים הבאים. חשוב להדגיש, כי בחירה זאת מחייבת להשאיר בקופות הפנסיוניות את כל כספי הפיצויים, כולל הסכום הפטור ממס. כמו כן, יש אפשרות לבצע הפקדה נוספת לפני הפרישה לקופת הפיצויים עד גובה שכר אחרון כפול וותק בניכוי צבירות.
ז. יעוד כספים – "רצף קצבה" - כידוע החל מיום 1 ינואר 2008, כל המסלולים בקופות הגמל הם מסלולי קצבה (תיקון 3 לחוק קופות הגמל), לכן, כל מי שמעוניין ליעד את כספיו הנמצאים בפיצויים לתשלום קצבה בעתיד יכול לבחור במסלול זה.
ח. בעת חתימת הפורש על טופס 161 א', מודיע הפורש למס הכנסה שבמידה ולא יבחר באחד מהמסלולים שצוינו לעיל, חייבת הקופה לנכות שיעור מס מכסימלי בשיעור של 45% מהשקל הראשון, גם ובמידה והפיצויים פטורים ממס.
בעת הבחירה לרצף פיצויים ניתן לבקש זמן חרטה של עד 24 חודשים (ע"ג טופס 116ג').
בעת חזרה מרצף קצבה אין תקופת חרטה וניתן לחזור מבחירה זאת בכל שלב שהפורש יחפוץ.
לאחר הפירוט באמצעות טופס 161 א' של האפשרויות העומדות בפני הפורש, אנו נתקלים בלא מעט שאלות מצד פורשים ומעסיקים הטוענים שטופס זה מורכב, מרכז בתוכו לא מעט הוראות שבמקרים מסוימים גם המעביד איננו מבין, קל וחומר שהפורש שנדרש למלא טופס זה, יתקשה להבין מה מבקש המחוקק, ומלבד השדות בטופס של פרטים אישיים (שם העובד ומספר תעודת זהות), הפורש איננו יודע מה רוצים ממנו.
חשוב להדגיש, כי חתימת הפורש על הטופס גם אם לא הבין מה בחר ועל מה חתם, מהווה אישור רשמי למס הכנסה לגבי בחירת מסלול המיסוי, ואין הפורש יכול בעתיד לומר כי לא ידע על מה חתם.
לכן מומלץ להיעזר במומחה ע"מ להבין את הנדרש בטופס, ולהגיע למס הכנסה כאשר טופס זה מלא ותקין לפי בחירתו של העובד עצמו.
ישנם לא מעט מעסיקים אשר מעבירים את הטופס לעובד במסגרת המסמכים שמועברים בסמוך לסיום העבודה, כאשר הטופס כבר מלא לפי שיקול דעתו של המעסיק. מצב זה מנוגד לחוק, ואין לקבוע לעובד מה לעשות עם זכויותיו בעת סיום יחסי עובד ומעביד, יש לזכור שטופס זה שייך לעובד בלבד ולא למעביד.
*הכותב – יועץ מס ופרישה אחראי על תחום המיסוי עתודות המרכז ללימודי מקצועות השכר בישראל yorammas1@012.net.il
|