יעוץ מס הכנסה - מבוא להתנהלות מול מס הכנסה – שכירים ועצמאיים
עזיבת מקום עבודה סוגרת פרק אחד בחיינו ופותחת פרק חדש, שמשפיע ללא היכר על החוסן הפיננסי. אם בעבר אדם החליף בממוצע חמישה מקומות עבודה במהלך חייו, כוח העבודה הנוכחי צפוי לפי התחזיות להחליף בממוצע 20 מקומות עבודה, לא פחות. מדוע המעבר ממקום העבודה למשנהו משפיע כל כך על מצבנו הכלכלי? הנה מספר נתונים להמחשה.
משיכת כספי פיצויים עשויה להקטין את הפנסיה שלנו בכמעט מחצית! הסיבה לכך היא פשוטה: ההפרשה החודשית לפנסיה כוללת הפרשה של המעביד המחולקת לרכיב תגמולים ורכיב פיצויים. רכיב הפיצויים מגיע לגובה של 8.33 מהשכר החודשי, ומהווה עד 45% מגובה ההפרשה החודשית הכוללת לחיסכון הפנסיוני.
כל עזיבה של מקום עבודה נחשבת לאירוע מס שמצריך התנהלות נכונה מול רשויות המס, ובראשן מס הכנסה. בפועל הבירוקרטיה המסועפת הכרוכה במילוי טפסים מורכבים מובילה פעמים רבות לבלבול גדול. כתוצאה מכך שכירים, עצמאיים ומעסיקים אינם מנצלים עד תום את הזכויות שמגיעות להם על פי חוק. מהם אבני הדרך החשובות להתנהלות נכונה בעת סיום ההעסקה?
טופס 161 – הודעת המעביד על פרישה מעבודה של עובד. מטרת טופס 161 היא להסגיר את גובה הפיצויים לא זכאי העובד, תוך דיווח לרשויות המס. על המעביד חלה חובת מילוי הטופס והעברתו לפקיד השומה. כדי להימנע מטעויות מיותרות בעת מילוי הטופס כדאי לפנות ליועץ מס מוסמך.
טופס 161 א – הודעת עובד עקב פרישה מעבודה. טופס הממולא ע"י העובד, וקובע כיצד יש לנהוג בכספי הפיצויים, שהם מענקי הפרישה שלו. זוהי הצהרת הכוונת של העובד כלפי כספים אלו, במסגרתה הוא יכול להחליט האם למשוך את כספי הפיצויים או חלקם, והאם לייעד אותם לקצבה שתוענק לו בעת הפרישה לפנסיה. מהם כל האפשרויות העומדות בפניך ואיך כדאי לך לנהוג? כאן תוכל למצוא מידע נוסף של מילוי טופס 161 א.
פריסת מס – אחת הדרכים לניצול הטבות המס המגיעות לך, באמצעות פריצת המס על פיצויי הפיטורין לתקופה של עד ארבע שנים. יועץ פנסיוני יסייע לך להחליט האם כדאי לבצע פריסת מס ובאיזה אופן, על מנת לחסוך סכומי כסף לא מבוטלים.
רצף קצבה – מסלול המייעד את כספי הפיצויים לקצבה שתשולם לחוסך עם היציאה לפנסיה. בדרך זו יכול החוסך לזכות בהטבות מס. מתי כדאי לבחור במסלול זה? לדוגמא כאשר ההכנסות הצפויות עם הפרישה לפנסיה אינן גבוהות, אז המס השולי על הקצבה החודשית יהיה נמוך יחסית. חשוב לזכור שכל מקרה לגופו, ורק לאחר בחינה מדוקדקת של מצב החוסך ניתן לקבוע האם מסלול זה הוא הכדאי ביותר עבורו.
רצף פיצויים – גם מסלול זה מאפשר לדחות את משיכת כספי הפיצויים, הפעם למועד העזיבה של מקום העבודה הבא. היתרון של שיטה זו טמון ביכולת לבצע פריסת מס של כספי הפיצויים לאחר עזיבת מקום העבודה הבא.
|